my 1st OPK

Assalammualaikum wbt,

Salam Ramadhan dari saya dan suami.


Sebenarnya saya nak bercerita berkenaan kelewatan period saya. OMG.
Sambil2 menjenguk forum RatuHati. Forum feveret sebab banyak perkara yang saya dapat belajar dari Forum ni. Bukan hanya utk ibu2 hamil, malah, untuk masalah2 kehamilan atau resepi pun ada. hee. Lagilah feveret kan.

So sebenarnya, kali terakhir saya didatangi period adalah pada 24hb June 2011. Masih 7 hari kekal turunnya. Dan saya masih menunggu kehadiran period July 2011 tapi dah masuk bulan August masih belum muncul dan kitaran saya sekarang sudah menjadi sebanyak 45 hari. Dan sejak 1 mggu yg lepas, saya selalu senak di belah kanan atau kiri perut. Dan senak tu kadang2 baru muncul dan bukan setiap masa. Dan sewaktu itu juga ade sesuatu bendalir yg sentiasa keluar dari "(=.=)" saya. Rasa semua faham kot. Dan selepas kekurangan bendalir tersebut, turun pulak air seakan2 eggwhite yg tidak terlalu berlender sejak semalam dan saya pun menjalani ujian OPK
(ovulation predict kit). Dan keputusannya seperti gambar di bawah ni.

Jeng2. Keputusannya seperti dah 0 kan? Tapi, mengapa masih keluar cervical mucus?
Nak buat UPT (urine pregnancy test) kenalah tunggu esok hari. Dan senak di ari2 dan sakit pinggang selalu muncul sekarang ni. Harap semuanya berjalan lancar. Amin.

Saya mengharapkan yang terbaik untuk saya dan suami. Kalau belum rezeki kami, kami redha dan usaha lebih kerasss lagi. hihi. Usaha kan tangga kejayaan. Cuma saya nak sekarang adalah period have to regular dulu. Cuma itu yang belum mampu saya kawal. Mengapa period selalu lewat? Hormon x stabil. Itu yg doktor atau sesiapa pun akan katakan. So now, hormon, please behave! InsyaAllah. =)

So, sesiapa yang terbaca this post, terima kasih banyak2 sbb meluangkan masa 2-3 minit jeee pun. hihi. xoxo~

zrahos (^,^)y
zrahos (^,^)y

7 comments:

  1. salam dear,

    setahu saya kalau OPK test to be positive, the test line mestilah sama terang atau lebih terang daripada control line. Drpd gambar ni mcm tu ke kes nyer? Kalau ya tahniah, kalau tak kena test berterusan lagi smpi positive. And bila dah positive bermakna akan ovulate dalam masa next 24-36 jam, peluang cerah kalau bersama kerap dalam 2-3 selepas O.. :)

    ReplyDelete
  2. semoga success..byk2 berdoa sama..

    ReplyDelete
  3. mmm...chinta lak yg excited ni...cepat2 la upt...n cepat2 gak la masuk kat n3 baru erk...x sabar ni..

    ReplyDelete
  4. kena beli gak OPK ni senang nk bajet timing tu nnt :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..salam perkenalan..saya dapat blog awak melalui rh.. Erm,bila baca n3 awak, terkenang pulak saya masa-masa yang saya lalui utk mendapatkan zuriat setelajcberkahqin selama 1 tahun 9 bulan barulah berjaya.. Saya ada gak beli opk nih,tapi tak pandai duna..ingat nak try guna lah sebab baby yang lahir hari dah 'disimpan'.. Awak pakai brand apa opk nih?

    ReplyDelete
  6. Wa'alaikumussalam..
    Alamak, sorry sangat, dah lama saya tak jenguk blog sebenarnya.. hee..
    Actually, OPK ni saya beli dr fren dlm RH jg. Namanya yana.
    brand apa tak sure pulak. hehe. :)

    ReplyDelete
  7. kita dah 6 bulan opk tapi takdak rezeki lagi hem

    ReplyDelete